onsdag 6 december 2017

Världsarv Finnskogen

Om finnskogen blir världsarv så kommer man inte att få bygga några vindkraftverk där. Det verkar som om politikerna nu har insett att det gäller att snabbt bestämma sig för antingen exploatering eller kultur i skogarna och om de nu lyckas med sin idé så kommer de att slippa att bli utsatta för de massiva protester, som redan har börjat komma från dem som bor i skogen.  Och de slipper att sätta sig in i svåra energifrågor.

Protokoll från kommunstyrelsemötet i förrgår, den 4 dec., i Torsby.

AVSIKTSFÖRKLARING

Världsarv Finnskogen

Länsstyrelsen Värmland, Värmlands Museum, Torsby kommun, Värmlands Hembygdsförbund, Karlstads Universitet, Region Värmland och Värmländska Akademien avser att gemensamt verka för att föra upp Världsarv Finnskogen på FN-organet UNESCO:s tentativa lista.

Vi anser att kulturmiljöerna i den värmländska finnskogen besitter exceptionellt höga universella kulturhistoriska värden. Finngårdarna bär också på den sällan uppmärksammade historien om människors utsatthet och förmågor för överlevnad i det förmoderna skogslandskapet.

Vi utgår från vetskapen att finngårdarna i Värmland förenar tre nordiska länders historia – Finland, Sverige, Norge.

Vi anser att finngårdarna i landskapet är en enorm källa till kunskap och egenmakt i det lokala sammanhanget.

Vi konstaterar att finngårdarna i Värmland genom sin hemhörighet i skogsbygd både är en tillgång och ett exempel för regionala och nationella utvecklingsstrategier.

Vi avser att låta arbetet med finnskogens kulturarv och den historiska minoriteten skogsfinnar bilda utgångspunkt för utbildning och lärande under hela processen.

Vi instämmer i regeringens intentioner att kultur ska komma fler till del i hela landet, och menar att vårt engagemang för finnskogen i gränsområde och skogsbygd är ett tydligt bidrag i denna riktning. Vi ser fram emot att låta finngårdarna bli en tillgång för kulturmöten, besöksnäringsutveckling, migrationsfrågor och hållbar utveckling.

Vi kommer att i samverkan arbeta för att förutsättningarna för nomineringsprocess och förvaltning av Världsarv Finnskogen utreds och kartläggs. 2(2)

Kenneth Johansson, Landshövding
Åsa Hallén, museichef/landsantikvarie
Ann-Katrin Järåsen, kommunalråd
Inger Liliequist, preses
Eskil Johansson, ordförande

Om man går in på den här sidan så kan man ladda ner protokollet som pdf.
2017-12-04 Avsiktförklaring Världsarv Finnskogen
https://www.torsby.se/kommunpolitik/sammantradenarendenhandlingarprotokoll/arendelistorochprotokoll.4.52074367158835ef599b6f0b.html


Foto Viveca Lammers


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar