onsdag 21 mars 2018

Fladdermusavtalet

Fladdermöss tål inte de tryckvågor, som bildas av vindkraftverkens stora, roterande vingar. Deras lungor kollapsar / går sönder.


Illustration av Viveca Lammers


Handlingsprogram för skydd av fladdermusfaunan 

Åtaganden enligt det europeiska fladdermusavtalet Eurobats.

Sverige skrev under fladdermusavtalet 1992 och det trädde i kraft 16 januari 1994. Hittills har 31 länder anslutit sig till avtalet. De parter som skriver under överenskommelsen, skall fridlysa alla fladdermöss inom sitt område och förbinder sig följande inom sitt territorium (i en mycket kort sammanfattning): 
1. Förbjuda fångst, hållande eller avlivning utan tillstånd från behörig myndighet. 
2. Ange de platser som är viktiga för fladdermössens bevarandestatus. 
3. Ta vederbörlig hänsyn till livsmiljöer som är av betydelse för fladdermöss enl. punkt 2. 
4. Vidta lämpliga åtgärder för att skydda fladdermöss och för att främja allmänhetens medvetande om betydelsen av att fladdermöss skyddas. 
5. Utse ett lämpligt organ för information om fladdermöss, särskilt om fladdermöss i byggnader. Parterna skall utbyta sina erfarenheter i dessa frågor. 
6. Vidta ytterligare åtgärder som kan anses nödvändiga för att trygga de fladdermusbestånd som är hotade. 
7. Där så är lämpligt, främja forskningsprogram om skydd och vård av fladdermöss. 
8. Vid bedömning av vilka bekämpningsmedel som skall tillåtas, överväga dessas framtida inverkan på fladdermöss.

Till fladdermössens försvar finns också fladdermus.net som inventerar fladdermöss och insektsfaunan i landskapet, utreder konsekvenser, möjligheter och åtgärder i samband med vindkraftsprojektering, stadsplanering och reservatsbildning samt bistår med expertis i natur- och kulturvårdsprojekt.


Alla Sveriges fladdermusarter är fredade enligt jaktlagen och fridlysta enligt Artskyddsförordningen. Sverige har dessutom förbundit sig att främja fladdermusbestånden och skydda fladdermössens jaktområden och boplatser enligt avtalet EUROBATS. Detta innebär att fladdermusfaunan alltid skall utredas när landslapet förändras. I EU:s Habitatdirektiv anges fyra arter, för vilka Sverige har skyldighet att skapa särskilda bevarandeområden: större musöra, dammfladdermus, Bechsteins fladdermus och barbastell.

Fladdermusfaunan i Sverige
Det finns många olika sorter.

Fladdermöss och vindkraft
Det finns antagligen flera anledningar till att vindkraftverk dödar fladdermöss. En förklaring är att kraftverken lockar till sig insekter. Fladdermöss dödas i samband med att de jagar insekter som samlas kring tornen. Det träffas av rotorbladen eller får inre blödningar på grund av kraftiga tryckfall vid rotorbladen. Fladdermöss kan flyga högt. De jagar vid vindkraftverken när vindarna är svaga...

Vindval är ett kunskapsprogram med forskning om vindkraftens påverkan på människor, natur och miljö. Programmet är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Naturvårdsverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar