onsdag 6 december 2017

Försvara finnskogarna mot vindkraftsbolagen

Fb-gruppen Försvara finnskogarna mot vindkraftsbolagen är ett forum för information och diskussion om våra skogar, som nu hotas av 250 meter höga torn med jättelika vindsnurror, som skapar störningar både för djur och människor. Det kallas grön teknik och låter bra, men verkligheten är tydligen en annan och den verkligheten kan vi ta en titt på här. Plus att vi kan ställa denna energiproduktion i relation till vad dessa skogar annars skulle kunna användas till, nämligen till sådant som på sikt kan utvecklas till dynamiska naturområden, om de bara tas tillvara på rätt sätt, områden där inte byggnaderna måste demonteras och skrotas efter ung. 15 år, som det är med vindsnurrorna.

Ska finnskogarna vara rekreationsområden med skidsport, jakt, fiske, konferensanläggningar, stugbyar, vandringsleder, timmerhus och vackra utsikter över tysta skogar, sådant som lockar besökare från många andra länder, eller ska skogsmaskinerna och timmerlastbilarna nu få sällskap av långa rader med jättelika vindsnurror, som konstant sänder ut blinkljus och lågfrekventa ljud, som folk blir sjuka av och som därför orsakar att fritidsanläggningar och boningshus i utsatta områden i stort sett riskerar att bli värdelösa?

Nu är det dags att ta ställning till den saken och det beror på att ett tyskt storbolag, med förgreningar i många länder, redan har börjat planera sina vindkraftsanläggningar i dessa områden. Eftersom de redan tycks ha pratat med politiker och fått intrycket av att dessa skulle vara positivt inställda till planerade projekt (enligt vad de själva skriver) så kan det vara på tiden att andra (vanligt folk) får reda på vad som i tysthet riskerar att godkännas av kommunen, speciellt så gäller ju detta dem, som bor i dessa områden och som kanske dessutom har fritidsanläggningar här.

Vad händer om du på grund av de lågfrekventa ljuden från snurrorna får sömnstörningar och psykiska problem och sedan finner att du inte ens kan sälja ditt hus för att ingen vill bo där? De, som bor i skogarna, måste ha full information om de nackdelar, som kan komma att visa sig av denna exploatering. All information måste komma ut i ljuset och diskuteras NU och inte när snurrorna väl har kommit på plats för då kan det vara för sent att protestera!

Photo Viveca Lammers

1 kommentar:

  1. Hei.

    Ikke glem å sjekke forespørsel om deltagelse i gruppa. Jeg venter :o)

    Snefrid

    SvaraRadera