måndag 21 maj 2018

Finnskogen som turistattraktion

"Det sista finskspråkiga området var norra Värmland, bland annat Norra Finnskoga, Södra Finnskoga, Lekvattnet och Östmark."
"Alma Gustavsson, född 1896 på Heinaho, Södra Viggen, Nyskoga socken, var en av de sista värmlandsfinnarna att tala finska språket, hon dog på 1980-talet."

 Wikipedia

Det här området på och omkring Mangslidberget verkar alltså vara det område där finnkulturen fanns kvar längst och då blir väl området extra viktigt och intressant för besökare. Jag antar att det då finns fler "intakta efterlämningar" i form av stugor, källor, historier och mystiska kors i marken mm
Västra och norra Värmland samt östra Hedmark är listade som ett av de huvudsakliga sammanhängande områdena med finnbosättningar i Sverige och Norge.

Det måste ju betyda att just detta område, där Mangslidberget ligger, skulle passa extremt bra till att vara ett fredat naturområde där inga moderna industrier egentligen borde finnas. Att stå uppe på ett av dessa berg bland gråa timmerstugor och se ut över de blånande bergen många mil bort - det ger en känsla av att befinna sig på något i stil med Skansen i Stockholm. Skillnaden är att detta känns mera riktigt eftersom man är omgiven av berg och skogar så långt blicken kan nå. Och det finns folk, som bor här i timmerhus. Det gör det väl inte på Skansen.

Här känns det som om man när som helst skulle kunna möta både troll, älvor och vallflickor. Här finns också tysta nätter med en intensiv stjärnhimmel och när månen är full så är den otroligt dominerande när den sakta glider upp över grantopparna. Om det är vinter med mycket frost så gnistrar hela skogen i månskenet. Isen på sjön knakar och sjunger medan eldarna sprakar i stugornas vedspisar. 

Området skulle passa till att bli 
en slags "levande Skansen"
som man kunde göra reklam för i hela världen. 

Här finns också sådana projekt, som ligger i startgroparna, som exempelvis ett utbyte med Kina. Men om det kommer upp vindkraftverk så tänker entreprenörerna nog inte gå vidare med sina planer här. Då flyttar de troligen till en annan kommun, där man har stopp för vindkraft.

Det går inte att få entusiastiska besökare till en magisk trollskog om där står långa, långa rader med jättelika el.turbiner, som sänder blinkande ljus och rytmiska tryckvågor flera mil omkring sig. Speciellt inte om en sådan vindsnurra är högre än längden på fyra Boeing 787-8,.

Om man på ett berg på 34 ställen skulle stapla fyra upprättstående Boeing-plan på varandra (med nosarna uppåt) .... skulle man då också kunna locka turister dit för att uppleva den genuina naturen med tystnad, skogsvandringar och lägereldar?
Nej, det tror jag inte och det gör väl knappast någon annan heller. Speciellt inte om det är en roterande jättepropeller och blinkande ljus i toppen på varje torn.

Vindbolaget wpd tyckte att de skulle hjälpa till med det där problemet och föreslog att man kunde ju ha "guidade turer med turister som tittade på vindkraftverk!" Ojoj... Gud så dumt! Vindsnurror finns ju nästan överallt i hela världen. Bättre då att åka till Danmark.

Sådana grejer passar i Finnskogen lika bra 
som en rad med 34 månraketer skulle passa på Skansen. 

Vad säger egentligen alla turistbyråer i denna fråga? 
Eller vet de kanske inte att det finns internationella bolag, som tänker förstöra precis det som de gör reklam för på sina sidor?

"Tack vare Finnskogarna kan du få en insyn i skogsfinnarnas kultur och vardagsliv, uppleva vacker orörd natur och stjärnklara nätter. I skogarna finns rovdjur som björn, lo, varg och järv. Du kan vandra, ensam eller med erfarna guider, på uppmärkta leder som är lätta att gå på, fiska, åka häst och vagn, besöka museum, lära dig hantverk, plocka svamp och bär..." "Tack vare Finnskogarna kan du få en insyn i skogsfinnarnas kultur och vardagsliv, uppleva vacker orörd natur och stjärnklara nätter"
Läs mer.

Nix!

Björn, lo, varg, järv?
Om man sätter upp en massa stora vindkraftverk så kan man nog i det området säga adjö till de där djuren.
Vandra?
Inte uppe på det berget, det blir ju Tillträde Förbjudet där.
Plocka svamp och bär?
Det ska man nog inte göra i det området eftersom vindsnurrorna avger giftet bisfenol A som sprids över området genom friktion med luft och regn (och fåglar?)
Orörd natur?
Nja...alltså.... för att bygga vindkraftverk så måste man ha vägar som passar till dessa transporter av jättegrejer. Vindbolaget måste börja med att bygga breda gator genom skogen och de ska vara anpassade till torn och vingar som är så stora att de måste köras med specialfordon. Det kan man inte göra på de gamla, smala, slingriga grusvägarna.

Jamen man kan väl ha den där turismen på ett annat berg?
Nja... alltså.... enbart åsynen av höga, snurrande propellrar och blinkljus gör att hela den eftersökta skogsstämningen går förlorad och det är precis den stämningen som turistorganisationerna säljer. Det är precis den stämningen som gör att besökare känner sig som om de kommit till en annan värld, en genuin , naturlig värld, som är fjärran från deras vanliga stressande, snabba, pipande, tutande, teknodominerade tillvaro. 

De snurrande vingarna ger upphov till rytmiska tryckvågot, som påverkar innerörat på ett sådant sätt att man kan känna sig sjösjuk. Dessa tryckvågor går inte att få bort, dvs man kan inte skydda sig mot dem, eftersom de till och med kan förstärkas i kuperad terräng, och det är heller ingen idé att stänga dörrar och fönster. Dessa vågor kan färdas miltals och eftersom detta är besvärande för vindbolagen så har de valt att mäta på ett sådant sätt att dessa tryckvågor inte syns i mätresultaten. Därför kan de låta som att vågorna "nästan inte finns", men det är ju alltså då inte sant.
Ibland säger de också att "det är något naturligt för sådant finns i naturen också". Den här typen av tryckvågor kallas infraljud och det stämmer att infraljud finns i naturen, men där finns inga infraljud, som har samma rytmiska puls dygnet runt!!!! Det är det som är grejen! Vi är känsliga för rytmer och olika rytmer har olika effekter på sinnet.

Många, många mil bort från det där berget kanske man kan ha natur-och kulturturismen (som för övrigt är på stark frammarsch i världen, i alla fall i de områden, som har någon bevarad natur / kultur att erbjuda.). Men... många, många mil längre bort från Mangslidberget så har man väl också kommit bort från det område, som Wikipedia refererar till när de pratar om "de huvudsakliga sammanhängande områdena med finnbosättningar i Sverige och Norge" och "det sista finskspråkiga området".

Foto av Viveca Lammers

























Vad ska vi bygga i Finnskogen?
Naturhotell för ekoturism eller industriområden
med breda vägar och vindkraftverk?
Inom någon månad måste Torsby kommun ha bestämt sig.

Det tyska bolaget wpd planerar att skaffa och sälja ett tillstånd till att i Finnskogens centralområde sätta upp 34 vindkraftverk och varje sådant har en höjd på 250 m. Det är mer än fyra Boeing 787-8 Dreamliner, staplade på varandra. Fyra sådana plan blir "bara" 228 m. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar